De Zin van Mijn Leven
Welke zin gaf jouw leven een beslissende wending?
In De Zin van Mijn Leven nodig ik schrijvers uit om het over de zin van hun
leven te hebben. Als hun boek een motto heeft, welke zin gaat dan
in het leven van de schrijver voorop?
Ze vertellen over die ene zin die hun leven veranderd heeft,
een beslissende draai gaf. Die zin die ze altijd bij zich dragen, die in
hun ziel gegrift staat. Een zin die hen doet dromen, of hen net met
de voetjes op de grond houdt. Een zin die zin geeft aan hun leven.
Een podcast die klinkt als een cowboy die verdwijnt tegen de ondergaande zon.
Maandelijks een nieuwe aflevering, op je favoriete podcastkanaal.
De Zin van Mijn Leven wordt mogelijk gemaakt door Curieus en geproduceerd door House of Media
Seizoen 2
Joke Van Leeuwen
en de fiets van Einstein
We moeten excelleren, concurreren, presteren. We worden er doodmoe van. Met Joke Van Leeuwen gaan we terug naar de kern: wat zit er diep in ons, dat blijft, onder alle lagen van drukte en afleiding? Wie ben je? En hoe kom je daarachter? Hoe blijf je in beweging, zonder jezelf te verliezen? En wat heeft de fiets van Einstein daarmee te maken?
Peter Verhelst
en het mooiste tapijt ter wereld
Zeven seconden. Wat kan je zien in zeven seconden? Zo lang kijken we gemiddeld naar een kunstwerk. Wat zouden we zien als we langer kijken? ‘Kunst is de hoogste vorm van hoop’, het is de zin van het leven van Peter Verhelst. Een gesprek over troost en schoonheid. Hoe verandert het grootvaderschap het schrijven? En welk inzicht kreeg hij in die donkere ziekenhuisnacht?
Lisa Weeda
en drie herten naast het spoor
Wat doe je als je oorlog op een liveblog kan volgen? In haar nieuwe boek Dans dans revolutie laat Lisa Weeda westerlingen dansen om dode lichamen weer tot leven te wekken. Stop je dan ooit met dansen? De zin van haar leven komt van de Oekraïense dichter Ilya Kaminsky: Tijdens Gods tribunaal zullen we vragen: waarom stond u dit alles toe en het antwoord zal een echo zijn: waarom stond u dit alles doet? Een gesprek over de oorlog in Oekraïne, over wat je kan doen, over draagkracht en hoe die te bewaren, wanneer je - nu ja - gebombardeerd wordt met slecht wereldnieuws.
Ingrid Van der Veken
en gelukkig is er champagne
Wat is schrijven anders dan bewaren? Die zin uit haar boek Papavers is de zin van het leven van Ingrid Vander Veken. Ze schreef het boek nadat haar stiefzoon verloor van de demonen in zijn hoofd. Wat is normaal? Hoe ervaren we onze werkelijkheid en hoe kunnen we onszelf minder als middelpunt daarvan zien? En hoe kan je bewust leven in een wereld die voortdendert, hoe weet je wat belangrijk is om te bewaren? Een warm en kwetsbaar gesprek over hoe verder te gaan na een tragedie, en over wat er echt toe doet.
Drie schrijvers
en engagement in tijden van onmacht
Zoveel lijden op de wereld. Wat kunnen we doen? Op het Festival van de Gelijkheid interviewde ik drie schrijvers over engagement in tijden van onmacht. Alicja Gescinska, Ellen Van Pelt en Rachida Lamrabet delen wat de zin van hun leven is en wat die betekent voor hun engagement. Hoe kan dat eruit zien als je voltijds werkt en de barricades te hoog zijn? En wanneer doe je genoeg?
In deze gemonteerde versie van het gesprek neemt ze je mee naar opnieuw geloven in politiek, naar het ongelofelijke levensverhaal van Roger Van de Velde en naar wat vrijheid allemaal kan zijn.
Deze aflevering kwam tot stand in samenwerking met PEN Vlaanderen
Seizoen 1
Foto: Gillis Sacré
Jeroen Olyslaegers
en mediteren in Auschwitz
Hoe hou je stand in een wereld in stormweer? Jeroen Olyslaegers houdt drie keer per dag halt in zijn gedachten, op een matje in de tuin. Wat gebeurt er dan? Hoe verandert het je? Wat kunnen we tegenover een op prestatie gerichte, dwingende samenleving stellen? 'There is nothing to rely on, only the rich unfolding of life and our fearless, spontaneous response to it, moment by moment.’ schreef Bernie Glassman, en samen duiken we de diepte in: een oproep tot moed, een gesprek over veerkracht en verbeelding, en het wonder van DNA.
Foto: Gillis Sacré
Tülin Erkan
en de sneeuw nog eens zien
Tülin Erkan en de sneeuw nog een keer zien
Net op het moment dat ze met haar debuutroman Honingeter haar schrijfdroom waarmaakte, moest Tülin Erkan na een slepende ziekte afscheid nemen van haar moeder. Hoe doe je dat? Hoe ga je om met anticiperend verdriet? Waar in je lichaam zit dat, en wat leer je over je lichaam wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte van een dierbare? Tülin vertelt met even grote moed als kwetsbaarheid over waar de taal soms te klein voor lijkt: wat zie je als je de dood in de ogen kijkt?
Foto: Shirin Rabi
Angelo Tijssens
en samen twijfelen in Kinepolis
Voor Angelo Tijssens is alles op een delicate manier verbonden, zoals de Amerikaanse kunstenares Jenny Holzer schreef. Wat betekent dat? Wat doe je als je verdwaalt in een wereld die overvol is? Wat heeft een boom midden in een tuin te maken met verhalen vertellen? En hoe kunnen we hoopvol blijven in tijden van klimaatontwrichting? Intuïtie kan een politieke houding worden, we moeten egoïstischer zijn en wat smeltende kaas langs een croquemachine daarmee te maken heeft: ook dat wordt duidelijk.
Foto: Stefaan Temmerman
Charlotte Van den Broeck
en het landschap van de leegte
Alles wat we maken, zal ook verdwijnen. Is dat verontrustend of net een geruststelling? Charlotte van den Broeck vertelt over de tijd krijgen om braak te liggen. Niets te produceren, leeg te mogen zijn. Kan dat nog in onze hedendaagse drukte? Een gesprek geïnspireerd door het werk van Anne Sexton, die de zin van haar leven schreef: All day I've built a lifetime and now the sun sinks to undo it. Over woede en wat die in beweging zet. Over hoogmoed en nederigheid, en de loden hitte van Death Valley.
Foto: Shirin Rabi
Aleksandr Skorobogatov
en de drang om iemand op z'n bakkes te slaan
Niet één zin van het leven, maar drie: met een uitbundige Wit-Russische generositeit
praat Aleksandr Skorobogatov over schrijven en leven zonder compromissen. Hoe doe je dat, als het je kop kan kosten, in een land waar het gevaar in een klein boekje schuilt? Hoe blijf je trouw aan wat je te vertellen hebt? Hoe ga je om met angst? En hoe bouw je uiteindelijk een nieuw leven op in een vrije wereld?
Foto: Shirin Rabi
Lize Spit
en spijkers in Turks fruit
Soms lijkt de wereld te hard om ervoor uit je bed te komen. Maar eigenlijk zijn we zacht als Turkish Delight in een blik vol spijkers, schrijft Judith Herzberg. Lize Spit vertelt over de somberte die haar soms in de klauwen heeft. Wat doe je op een dag waarop de zon in je hoofd maar niet wil opgaan? Hoe blijf je speels van geest als je ouder wordt? En wat heeft je lichaam daarmee te maken? We trekken de gordijnen open en laten het licht binnen in een openhartig gesprek.
Foto: Shirin Rabi
Mustafa Kör
en de blik van de hond
Leven vanuit het hart. Kunnen we dat nog? En hoe doe je dat? Kan dat nog in een wereld die zo snel gaat? Een gesprek over het evenwicht tussen intuïtie en ratio, dat vertrekt vanop de Duivelsberg in Maasmechelen en ons snel leidt naar de bergen van Turkije, naar de maatslag van de natuur, de kracht van oude verhalen en thee die altijd klaar staat.
Foto: Gillis Sacré
Sien Volders
en de roep van het noorden
Het is een dwingende stem die Sien Volders al haar hele leven achtervolgt: Bij twijfel, Noord. Maar wat is dat noorden precies? Waarom draait ze zich altijd weer om, net voor ze in het noorden zou aankomen? En wat betekent die rusteloosheid voor haar als moeder? We gaan met haar op de berg staan en werpen een blik in de diepte.
Foto: Gillis Sacré
Bart Moeyaert
en de kracht van omgekeerde appeltaart
Open vragen stellen in een wereld die steeds meer gesloten is. Daar hebben we Bart Moeyaert voor. Een gesprek over 'Er is niemand meer in leven die zich mij als baby herinnert', van Louise Glück. Over loslaten en thuiskomen, en over hoe luid het kan worden in je hoofd als alles om je heen stil is.
Foto: Carmen De Vos
Lara Taveirne
en het verlangen naar onzichtbaarheid
Lara Taveirne over ‘It’s all a story, only a story’ van Graham Swift. Een gesprek over je leven zelf in handen nemen en kiezen voor wat het sterkste verhaal oplevert. Maar maakte haar dat altijd gelukkig? En wanneer liet het verhaal haar in de steek?